OBS: NY BLOGG!!!

Nu får ni ta och ändra om i era prenumerationer tex på blogloving om ni nu följer mig!
För nu vill jag ha ett annat namn på Evves blogg eftersom man av nån annledning alltid hamnar på tinafinis sidan även om man klickar på den som heter /evelina
Kommer behålla denna tills jag försökt flytta över alla inlägg från den andra till denna. Kommer ta sin lilla tid då det är många inlägg och det går inte att göra automatiskt.
Det blir till att klippa och klistra....
Så, läs nu på den nya bloggen: evelinawf.blogg.se
Hej hopp

Ingen ordning och reda i helgen med ridningen!

Igår torsdag såg jag ingen annan utväg än att bege mig ut i ösregnet med Evve.
I alla fall inte om jag vill ha henne i kondis samt få henne att magra lite :-)
Blev ingen jättelång runda, men fullt lagom. Var hyfsat underlag så hon fick galoppera en del.
Jag ville inte ha på sawroskitränset i ösregnet så jag tog det jag brukar ha när jag longerar henne. Vanligt tränsbett med lösa ringar. Första gången jag red henne med ett sådant bett.
Hon har bara gått med fasta ringar, tvådelat travbett och vanligt tvådelat eggbett (ungefär samma sak).
Märktes stor skillnad på henne. Hon verkade inte gilla detta bettet. Stel och dan i munnen och svår att forma. När jag red arbetstrav gick dock hyfsat.
En tall hade trillat över vägen. Perfekt att hoppa över då det inte stack ut några grenar. Evve blev tosig efter hennes jättehopp över den. Fjöntade och bockade. Bushäst. Hon verkade glad alla fall :-)
Idag blir det ingen ridning. Ska hem och sova sen till Olofström och bowla och käka kinamt.
Imorgon blir det att jobba extra på dagen. 8-14. Rätt lagom tid. Sen funderar jag på att åka till Tingsryd efter jobbet. Behöver minneraler och hästaskor. Sen skulle mamma bjuda på mat. Så det blir ingen ridning imorgon heller.
Söndag då?? Måste hinna med det då!

Header eller vad det heter??

Kan nån fixa en lite mer passande layout på denna bloggen?
Skulle även vilja flytta den. Undrar om det går?
Noll koll :-)

Svullen i benet....

Året har börjat helt ok.
Har alla fall hunnit rida två gånger. Det blev inget på nyårsdagen men sen så.
Märker att hon blir MYCKET tröttare av att bli riden än körd. Hmm, inte konstigt men en sådan klump på ryggen.Men det ska det bli ändring på nu. Har alla fall lyckats sköta mig 2 av 4 dagar detta året. Inte dåligt ;-)
Åter till Evve. Red henne en ganska lång runda i förgår. Hon har inte glömt vad galopp är och vilken som är vilken galoppskänkel. Hehe, är stolt att jag lyckats med det där :-) Det kan bli lite fel om hon är hispig dock.
Vi joggade en hel del. Hon fick lite ryck ibland och blev rädd för lite allt möjligt, satte huvudet i vädret och flög åt sidan eller tog några snabba skutt framåt.
När vi skulle ta den sista galoppen på ett passande underlag märkte jag att det lät lite konstigt. Mycket riktigt, en sko flög av. Så det var bara till att hoppa av och hämta den. Jag visste att jag beöhvde sko om henne snart då särskillt den högra foten slits lite ojämt speciellt på utsidan. Men jag har ju en tendens till att skjuta upp det...
Slog på den lite snabbt när jag kom hem.
Tror jag tar alla fötterna på måndag nästa vecka. Sen får Mojje komma när det blir dags gången efter det.
Igår var Evve svullen på kotan och ner över kronan. Jag kände efter och mycket riktigt fann jag ett litet sår. Det hade redan läkt ihop. Jag tvättade det till Evve förtret och kollade noga så det inte var något sticksår. Verkade inte vara det. Evve tål inga sår. Hon svullnar alltid upp så det ser ut som om har lymfangit. Hon var inte halt så jag red henne.
I början ringde jag veterinären då hon råkade skava sig nån stans.
Jag red jag en lite kortare runda då jag var under lite tidspress. Jag skulle laga mat och sedan skulle vi till Växjö på Bio.
Precis när jag kommit upp på ryggen och kommit iväg började det regna. Jag chansade på att det nog inte blev så långvarit så vi stack iväg utan ländtäcke.
Men det höll i sig och blev värra. Fasen vad jag frös om ansiktet. Evve blev blöt men hon frös nog inte då vi trava mest.
Det låg ett träd över vägen på ett ställe. Hoppade över det. Det gick bra! Så det har hon heller inte glömt bort :-)
Det blev att bädda in henne i fleece + hennes amigotäcke med tillhörande underliner (rekomenderar detta täcke, båda är bra!!!) och sen ut en stund i hagen igen.
Hon var inte svullen efteråt.
Idag onsdag vet jag inte hur länge Evve stod inne för jag sa till sambon att släppa ut henne när det lugnat sig lite med blåsten. Jag gick ut vid sextiden på morgonen och fodrade henne och bytte täcke. Sen la jag mig igen.
Hon var ute vid halv tolv när jag steg upp alla fall.
Hon var svullen på morgonen men inte värre.
På kvällen var hon lite bättre. Men hon är sur som ett bi när man tvättar. Men det är hon alltid om det bara gör liiite ont.
Imorgon får jag se till att rida igen. Hade behövt träna dressyr men jag gör inte det på gräset nu. Det blir helt förstört och hon bara halkar.
Föresten. Biljetter till GBG horseshoe är bokade. Jag fick sällskap av Jessica - http://www.nattstad.se/Fr%C3%B6kenBrunett, tjejjen som bor där jag tränar med Evve. Ska bli kul att åka dit. Ser både farm mot tävlingarna, mässan och att lära känne Jessica.
Nehe. Nu så får det vara bra för detta inlägget.
Kan ju föresten medela att vi har fått två kalvar. Allt har för en gångs skull gått bra :)

1/1 2012

Så nu har även jag skrivit ner datumet och framförallt övat på att skriva 2011, oj 2012 :-)
Var ute hos Evve vid tolvslaget. Hon var rätt nervös innan på kvällen då jag kikade till henne. Tog undan skitarna i förebyggande syfte annars hade hon snurrat rundor i det och jag hade haft ett h-vete idag och mocka det. Har ju torv i boxen och det är ju redan krabbit o mocka som det är.
Men Evve stod blick stilla vid tolvslaget. Hon stod bara och kikade ut. Jag hade tänt så hon såg ju inte att det blinkade.
Dom närmsta grannarna skjöt inga raketer i år heller för den delen.
Sen brukar det ju skjutas en del på gården annars också så hon är nog inte så rädd. Vet som sagt inte varför hon verka orolig innan.
Idag har det annars varit sketaväder. Jag har varit dödstrött då jag inte kunde sova inatt så Evve fick vara i hagen hela dagen. Bra bantning det där...
Hittade föresten ett grant schabrak på My Horse (Växjö). Ska ringa dit imorgon så dom lägger undan det så hämtar jag det på onsdag när jag ska dit. Det är förståss en logga på det men vad jag har fattat det som så får man ha det nu igen(???) Jaja, vi tävlar ju inte våldsamt mycket ;-)
Hon som äger butiken är i varje fall så otroligt trevlig. Man får se till att ha gott om tid när man kommer dit. Dels för att prata med henne samt sen vill man ju kolla in alla snygga saker. Sen har dom ju ofta rea där på en massa granna saker!!
Nehe nu får det vara bra för detta inlägget.
Är tillbaks på mitt "gamla" jobb nu alla fall. Känns gott!

Tankar om foder...

För en månad sedan minskade jag ner på kraftfodergivan på Evve då hon inte skulle gå så hårt.
Tog även bort all lucernpellets eftersom jag inbillar mig nu mera att det är proteinknutor hon har på kroppen.
Rosanna såg lika hemsk ut hon (fast 100 ggr värre) och henne proppade jag i protein för hon skulle få bättre hull då hon var dräktig.
Men i alla fall. Inget lucern till Evve. Även minskat lite på müslin. Har den enklaste och den blåa från krafft.
Jag har ändå låtit henne träna på rätt bra för vagn och joggat långa rundor.
Skulle bli spännande och sadla henne idag. Men döm av min förvåning. Nu fick jag inte runt jorden. Hon hade nog blirr minst fyra cm fetare om magen!!!!!
Började fundera på en sak. Diskuterade just foder, och hälsostatus med hon som äger My Horse i Växjö. Vi pratade även knutor.
Jag sa att jag gav lucern dels för att bygga muskler, dels för att hon växer.
VÅrat gräs är slått relativt sent och är inte så kraftigt näringsmässigt.
Hon berättade att hon hade ett fullblod som hon hade haft sådana problem att hålla hullet på.
Hon hade pratat med någon foderexpert. Han sa åt henne att ta bort lucernet, låta det gå fem veckor och sedan jämföra. Och ja, hästens hull hade aldrig blitt bättre.
Hur fasen ska jag göra?? Har hon gått upp i vikt för jag tog bort lucernet???
Jag måste forska i detta!

Sista dagen på året

Idag har det varit/är det riktigt fint väder ute.
Soligt, vindstilla men alldeles iiiiiskallt.
Kände att Evve verkligen behövdes tränas men att sitta bak en vagn idag hade inte varit nån hitt.
Bestämde mig, trots forsatta knutor (dock mindre), att rida en sväng.
Tänkte att rundan vid Hagasjön skulle bli perfekt. Då får hon skritta mycket också eftersom hon inte haft en klumpedens på ryggen sen en månad tillbaka.
När jag kom fram till sjön var stigen som leder förbi den totalt sönderkörd. Evve fick gå i det. Fruset och hårt, snubbligt och dant. Vattenhål som var frusna, träd (sly) som stod i mitten av spåren så där gick heller inte att gå.
Evve ville inte helst men jag manade på stackarn. Hon blev nervös och skakade.
Biten är inte så lång så det var därför jag tvinga henne...
Tillslut kom vi ut från skiten och gick genom gammelskogen. Där finns ingen stig så jag får gå på känsla. Minns aldrig var jag ridit tidigare men vi kommer alltid rätt ändå :-)
Vi kom fram till Fridells tillslut. Då blev Evve på hugget. Jag kunde inte låte bli och kolla några steg om hon kom ihåg hur man galopperade. Lite hårt i marken så nååågra steg fick det bli. Jodå. Hon mindes både höger och vänster galopp. Sakta också. Skönt det. Då vet jag vad vi ska träna på! Ska höra om jag får låna padocken i Toshutl.
När vi nästan var ute på stora vägen och var utanför Sverker och Ingers fick hon spel. Hon blev nog rädd för nåt. Flög iväg...
Sen var hon på tårna den lilla biten hem.
När vi var hemma, ja då hade hon tappat en sko. Den fd stigen tänkte jag......
Hade en lika dan sko hemma som var lika sliten plus snösulor som jag sparat så jag fick sätta på den.
Jävulskt dåliga skor måst ejag säga.
Det är dom dyraste guldskorna och "tåflärpen" trillar av. Märkligt. Dom ska ju vara extra hållbara.
Dröjde inte länge, sen kom Sverker med den tappade skon. Den låg utanför deras stuga :-)
Evve spanar bort där stigen en gång fanns.....

Ingen träning

Evve blev inte tränad igår onsdag. Jag sov ända till två(!!!).
Sen pallade jag inte. Hade huvudverk. Tog en runda i skogen med hunden i stället.
Nu sitter jag på jobbet med huvudverk... Blir inte bätte precis.
Jaja. Slutar om två timmar....
Imorgon är det nyår. Usch, Evve lär nog rusa i stallet. Jag ska vara hos henne.
hej hopp

Måndag, tisdag och onsdag

Nu är vi igång igen.
Evve ska konditionstränas som bara den inför den stundande combacken av ridningen.
Mån o tis bestod av ca en mils jogging i friskt tempo.
Då det regnade på måndagen fick hon ha ländtäcke och blev ganska svettig på länd o bak.
På tisdagen var det kanonväder.
Jag hade mest legat o sovit halva dagen då jag inte mådde bra. Hade vatt på Balders natten innan sen stormade det när vi kom hem så det gick inte att sova. Jag var nykter o chaffis så jag var inte bakis.
Men i alla fall så sken solen på eftermiddagen och det var 5 plusgrader.
Jag selade på och körde samma runda. Kunde inte låta bli att smacka på på en raksträcka med ok underlag. Evve längde på stegen och stack iväg - i trav. Fick balansera henne lite grann, men hon har inte glömt vad trav är. Fasen att hastighetsmätaren låg hemma i lådan.
Nu har jag nog ett jättejobb att träna galopp när jag är tillbaka i sadeln dock :-)
Det blir till att hyra fam Matssons padock och nöta på ;-)
På onsdagen provade jag köra henne på inspänningsremmarna. Hon går ju inte direkt i form när jag kör henne.
Jag kopplade på dom när vi hade skrittat fram. Hon började förståss backa när jag fått fast båda. Som tur är, är hon inte bakrädd för hon backade in i en upphöjning så det tog emot. Jag skyndade mig upp i vagnen och smacka på. Tillslut fattade hon att det var framåt hon skulle. Vi började jobba omgående. Tog en lite mindre runda då detta var första gången.
Hon gick lågt och fint hela vägen. Börjde dock plötslig tveka på ett ställe och stannade. Jag kikade fram, då låg det ett träd över vägen. Tur hon inte fortsatte och hoppade.... Det skulle jag dock gjort om jag ridit för det var inte så högt och brett. Det gick att gå förbi det med vagnen alla fall.
Får se om vi hittar på nåt imorgon torsdag. Inte lönt att longera då hon oftast ska fjanta sig i början. Inte så lämpligt på gräset. 1. Hon halkar, har bara isbrodd, 2. Sprätter upp marken 3, Rädd att hon skadar sig
Har ju planer på att rida igen första veckan i januari. Dock är ju inte bulorna riktigt borta. Ser dock att det läkt på andra ställen på kroppen då det kommer svart hår.
Jag tror nog med all sannolikhet att hon har fått för mycket protein och det tar ju tid för kroppen att ställa om sig.
Har små funderingar på att ringa nån veterinär och kolla om det går att komma fram till va det är. MEN dom på ryggen är nog på väg ner inbillar jag mig. Ser hemsk ut bara då jag klippt bort hår med sax runt om kring för att komma åt.

JULTÄVLING I SAMARBETE MED AB NIAN!


Är med o tävlar via http://lamiamichelle.se

11. En låt som påminner om en häst du älskar

hmmm...
Jättesvårt. Tänker inte precis på hästar när jag hör låtar.
Men den första som kom upp i huvudet var ju What are words med Chris Medina.
Det är väl för att jag aldrig vill överge min kära Evve.
Samma sak sa jag ju om Rosanna, henne övergav jag....................... Men hade inget val :-(
Älskade verkligen henne.
Läs om hennes traumatiska upplevelse här: http://tinafinis.blogg.se/2008/march/sorglig-dag.html
Det gör jag med Evve med.
Behöver jag länka till låten??
Alla vet väl hur den går.

10. 10 saker du inte visste om mig

1. Jag har en halgus valgus på bästerfoten som gör väldigt ont ibland.
2. Jag har åkt skoter till sjukstugan på Idrefjäll när jag gjorde mig illa i rumpan................
3. Jag har spelat fotboll i några år utan att göra ett endaste mål
4. Jag har opererad bort ett födelsemärke "i" ögat.
5. Jag har sett ett lodjur hemmavid samt att jag såg nåt lustigt hos morfar en gång.
6. Jag är livrädd för åskan.
7. Jag blir sjösjuk
8. Jag har jobbat svart en gång i tiden...
9. Jag tycker jobbets gran ser för rolig ut (((Kommer alltså inte på nåt annat)))
10. Jag slutar om en timme idag :-)
Lodiset utanför där jag bodde innan, 1 km från där jag bor nu..

9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?

Jag vet inte på rak arm, men ett medium kanske?
Just för att se hur dom får till sig saker.
Benny Rosenqvist tex.

8. Min största rädsla inom ridsporten

Jag är faktisk livrädd för att hoppa. Det har dock blivit mycket bättre då det visat sig att Evve faktiskt verkar vilja hoppa.
Nu handlar det om höjder på max 80 cm än så länge och det är lagom att vänja sig, hitta balans och rytm och även bygga ett självförtroende.
Jag är livrädd att hästen ska vägra och jag flyger av.
Jag är även rädd att jag ska slå mig så det gör ont......
Nedan höll det på att hända en olycka.....
Både häst och ryttare oryttinerade!
dagens failbild...

7. En sak som aldrig får hända

Jag håller mig nig till hästvärlden nu. Finns massor av saker som inte får hända med allt annat också!
Aldrig att jag vill (vill väl ingen) finna Evve skadad i hagen eller i boxen.
Aldrig vill jag att vi ska förolyckas under en ridtur.
Tänker mest på hennes vägnar. Händer det oss något om vi tex är ute på en ridtur så bryr jag mig mer om henne än om mig själv!!!
Evve bröt benet, eller ja, griffelbenet, kring dom första dagarna när jag fick hem henne. Min dåvarande shettis sparkade henne.
Sen har hon kladdat och rivit hål på sina ben i olika hagar. Hon har väldigt dåligt läkekött och hon svullnar lätt.
Men allt har gått bra tack o lov!

RSS 2.0